
یکی از راههای توسعه و پیشرفت در دنیای امروز، آشنایی با زندگینامه افراد موفق و مشهور است. یکی از موفق ترین و ثروتمندترین افراد جهان وارن بافت مشهور است. وارن یکی از افرادی است که از زمان خود جلوتر عمل کرده و فکر جامع و بزرگتری نسبت به هم نسل های خود دارد. زندگی وارن بافت پر از درس هایی برای افراد تشنه موفقت و ثروت است که ارزش این را دارد که به طور مفصل در مورد زندگینامه و سرگذشت وی از کودکی تا امروز صحبت کنیم.
وارن بافت (Warren Buffett) یکی از بزرگترین سرمایهگذاران آمریکایی و سراسر جهان به شمار میرود. او در حال حاضر سومین شخص پولدار جهان بوده و سهامدار شرکتهایی نظیر اپل، کوکاکولا، پپسی، جنرال الکتریک، IBM و Bank Of America است. این سرمایهگذار بزرگ، صاحب شرکت برکشایر هاتاوی نیز بوده و به عنوان پدر سرمایهگذاری و شخصی که علاقمند به بازار سرمایه است، شناخته میشود. بسیاری از ثروتمندان ایرانی نیز با الگوبرداری از سبک سرمایهگذاری وارن، به موفقیتهای بسیاری دست یافتهاند.
وارن همواره با شناسایی بازارهای سرمایه با رشد زیاد، توانسته سرمایه و درآمد خود را تا حد بسیار زیادی افزایش دهد. البته برخی از سرمایهگذاریهای او نیز با ضرر همراه بوده اما وارن معتقد است که با هر شکست، امید به آینده افزایش یافته و با شانس مجدد، احتمال موفقیت خود را افزایش میدهد.
با مقاله دیگری از خودساخته همراه ما باشید تا با وارن بافت، میلیاردر ثروتمند و زندگینامه وی بیشتر آشنا شویم.
در این مطلب میخوانید
کودکی و سالهای اول زندگی وارن بافت
وارن بافت در سال ۱۹۳۰ میلادی، معادل سال ۱۳۰۹ شمسی به دنیا آمد. او تحصیلات ابتدایی خود را در مدرسه رزهیل شروع کرد. شاید اولین تجربه وارن از خرید و فروش مربوط به ۶ سالگی او باشد که شش جعبه کوکاکولا به قیمت ۲۵ سنت از مغازه پدر بزرگ خود خرید و هر بطری را به قیمت ۵ سنت فروخت. در سال ۱۹۴۲ پدر وارن به عنوان نماینده وارد کنگره آمریکا شد و به همراه خانواده به واشنگتن نقل مکان کردند. دوران راهنمایی وارن در مدرسه آلیس دیل گذشت. در سال ۱۹۴۳ در اداره مالیات به دلیل اخذ مالیات ۳۵ دلاری برای دوچرخهاش اعتراض کرده و سرانجام این مبلغ را حذف کرد. در نهایت دوران تحصیل وارن در سال ۱۹۴۷ و در دبیرستان وودروویلسون به پایان رسید.
بعد از پایان تحصیل او شروع به کار کردن نمود و با رفتن به درب خانهها و فروش آدامس، نوشابه کوکا و مجلات هفتگی درآمد بدست آورد. وارن به طور روزانه ۵۰۰ روزنامه پخش کرده و برای هر روزنامه یک سنت دریافت میکرد. او از همان ابتدا به دنبال این بود که رئیس خود باشد.
اولین سرمایهگذاری و کارآفرینی وارن بافت
وارن بافت از جمله افرادی بود که در یک خانواده ثروتمند به دنیا آمد، اما با توجه به ثروت پدری خود، در سالهای نوجوانی و جوانی، شروع به فروش محصولاتی نظیر آدامس، نوشابه، روزنامه و غیره نمود. این امر برای بسیاری تعجببرانگیز بوده که فردی در یک خانواده ثروتمند، سالهای اولیه جوانی خود را به تنهایی کار کرده باشد. او در ۱۱ سالگی، بعد از اینکه مدتی در مغازه پدر بزرگ خود مشغول کار بود، سه سهم از یک شرکت معروف با نام Citesservice را به قیمت هر سهم ۳۸ دلار، برای خود و خواهر بزرگترش خریداری کرد. این سه سهم بعد از گذشت مدت کوتاهی به قیمت ۲۷ دلار رسید ولی وارن اقدامی نکرد، تا اینکه سهمها به قیمت هر سهم ۴۰ دلار رسیدند. در همین زمان، وارن به سرعت سهام را فروخت اما بعد از آن، خیلی زود از این اقدام خود پشیمان شد. زیرا که بعد از گذشت مدت کوتاهی، قیمت هر سهم این شرکت به ۲۰۰ دلار رسید.
بافت در سنین بسیار کمی وارد تجارت شد و اولین کتاب سرمایهگذاری را در دفترش پدرش خواند. او قبل از پایان دوران مدرسه خود، یک دستگاه ماشین بازی که برای سرگرمی کودکان طراحی شده بود، اجاره کرده و از آن وسیله دهها هزار دلار درآمد کسب کرد. با همین پول نیز ۴۰ هکتار زمین کشاورزی خرید و آن را به کشاورزان دیگر اجاره داد. شاید بزرگترین درسی که میتوان از زندگی این میلیونر معروف یاد گرفت، صبوری است که در سالهای آینده زندگی خود در اغلب موارد از این تجربه استفاده کرده است.
سالهای عجیب تحصیل وارن بافت
بعد از پایان دوران دبیرستان، پدر وارن بافت اصرار داشت که برای تحصیل به دانشگاه و مراکز آکادمیک برود ولی وارن بر این عقیده بود که از اساتید دانشگاه بیشتر میداند و همین عقیده موجب شد تا دیگر به دانشگاه نرود. در سالهای بعدی زندگی خود اما برای تحصیل در رشته اقتصاد به دانشگاه کلمبیا رفت و در این دانشگاه تحصیلات کارشناسی خود را به پایان رساند. یکی از تجربههای ناخوشایند وارن نیز مربوط به پذیرفته نشدن توسط یکی از اساتید محبوبش است. بنجامین گراهام یکی از اساتید برجسته دانشکده اقتصاد کلمبیا بود که بافت علاقه بسیاری به همکاری با این استاد داشت ولی گراهام او را نپذیرفت و علاقهای به امر نشان نداد. در نتیجه وارن نیز تصمیم گرفت پمپ بنزین خود را تأسیس کند، اما این اقدام با شکست مواجه شد و او به شهر خود برگشته و در کنار پدرش مشغول به کار شد.
سالهای جوانی وارن بافت
وارن از سال ۱۹۵۱ به مدت ۳ سال در یک شرکت به عنوان فروشنده مشغول به کار شد و در سالهای بعدی نیز به عنوان یک تحلیلگر اوراق و در ادامه به عنوان یک شریک عمومی فعالیت خود را ادامه داد. او در سال ۱۹۵۲، با سوزان تامپسون ازدواج کرد که حاصل ازدواج آنها دختری به نام سوزی است. در سالهای جوانی وارن، او از لحاظ اقتصادی وضعیت مناسبی نداشت، با همه اینها برای کسب درآمد و گذران زندگی در دانشگاه هاروارد مشغول به تدریس شد. در همین زمان، بنجامین گراهام با دیدن تلاشهای بسیار وارن برای پیشرفت، به او پیشنهاد همکاری داد. در نتیجه وارن بعد از چندین سال به خواسته خود رسید و با گراهام شروع به همکاری کرد.
در طی این همکاری و تلاشهای بسیار او در زمینه تجزیه و تحلیل گزارشات و کشف چگونگی پیشرفت برخی از شرکتها، توانست درآمد خود را تا حد زیادی افزایش دهد. همین موارد موجب شد تا وارن در آن سال به موفقیتهای بسیاری دست یابد و فرزند دوم او نیز به دنیا آمد. وارن به احترام استاد خود، بنجامین هاروراد گراهام، نام فرزند خود را هاروارد گذاشت. در سال ۱۹۵۶، بعد از کشمکشهای فراوان و تلاشهای بیوقفه، همچنین تجربه شکستها و کمبودهای بسیار، وارن توانست با همکاری گراهام، موسسه سرمایهگذاری بافت را تأسیس کند. در ادامه پیشرفتهای این موسسه و شخص بافت، او در سال ۱۹۵۷ مالک سه شرکت شد و در همان سال فرزند سوم او نیز به دنیا آمد.
پیشرفتهای کاری وارن و آشنایی با افراد مشهور
در ادامه زندگینامه وارن بافت، به پیشرفتهای کاری او و آشنایی با افراد نیز اشاره میشود. وارن اغلب جلسات کاری خود را در خانه شخصی خود برگزار کرده و دیدار با شرکا و امضای قراردادهای مهم نیز در خانه او انجام میشد. بزرگترین پیشرفت وارن در زمینه کاری خود، ادغام تمامی مجموعهها و شرکتهای خود در شرکت منسوجات برکشایر هاتاوی بود. وارن با افزایش سرمایهگذاری و پیشرفت در این شرکت، کسب و کار خود را گسترش داده و در دیگر صنایع نیز سرمایهگذاری نمود و در نهایت وارن در لیست ۴۰۰ فرد ثروتمند جهان قرار گرفت.
اما زندگی وارن بافت به همین مرحله محدود نشد و وی همیشه در حال تلاش برای هدفگذاری جدید و زندگی بهتر است. همین امر موجب بروز دستاوردهای بزرگ در بازههای مختلف زمانی زندگی وارن شد. همچنین وارن در سال ۱۹۷۰ یک شرکت به نام See’s Candies خریداری کرد. در واقع این خرید، بزرگترین سرمایهگذاری او در این سال بود. در واقع مهمترین عاملی که در سرمایهگذاری و روند زندگی این میلیونر معروف به چشم میآید، صبر او برای خرید سهام است.
البته برخی از افراد معروف با شیوه وارن در سرمایهگذاری مخالف بوده و عقیده داشتند که بسیاری از فرصتها با صبر زیاد از دست میرود. این امر در دنیای تجارت کاملاً طبیعی است و در این مواقع بهتر است سرمایهگذاران به حرفهای مختلف توجهی نداشته و راه خود را به سمت موفقیت پیش گیرند. وارن همیشه سیستم مدیریت مالی خود را تحسین میکند و همین امر موجب شده تا او به نسبت دیگر میلیونرها، مالیات کمتری در طول زندگی خود پرداخت کند.
-
همکاری وارن بافت و بنجامین گراهام
بنجامین گراهام در سال ۱۹۵۴ نظر خود را در مورد وارن تغییر داد و شغلی را برای او در شرکت نیویورک خود در نظر گرفت. در همین زمان، بافت به همراه خانواده خود به نیویورک نقل مکان کردند. وارن تنها برای یادگیری بیشتر از گراهام وارد شرکت او شد و به مدت ۲ سال در این شرکت کار کرد. حقوق بافت در شرکت گراهام به پول امروزی، سالیانه ۱۰۵ هزار دلار بود. در سال ۱۹۵۶ اما بنجامین گراهام شراکت خود را با شریک نیویورکی خود به هم زد و در همین زمان، بافت کمپانی خود را در ایالت اوماها تأسیس نمود. نام شرکت بافت، Buffett Partnership Ltd بود.
-
وارن میلیونر و شرکت برکشایر هاتاوی
وارن بافت تا سال ۱۹۵۰، ۵ شرکت ساخته و تا سال ۱۹۶۲ در نتیجه این شرکتها به یک میلیونر تبدیل شد. در همین سال، وارن تصمیم گرفت تا سرمایه خود را در تمامی این ۵ شرکت با یکدیگر ترکیب کرده و در یک شرکت کاشیسازی با نام برکشایر هاتاوی (Berkshire Hathaway) سرمایهگذاری کند. در واقع وارن از سال ۱۹۶۰ شروع به خریداری سهام این شرکت کرده بود و سرانجام توانست در سال ۱۹۶۲، مالکیت تمامی سهام آن را در اختیار گرفته و کنترل شرکت را به طور کامل به دست بگیرد. امروزه کمپانی برکشایر هاتاوی، گرانقیمتترین سهام را در بورس دارد، به طوریکه در اواخر سال ۲۰۱۷، قیمت هر سهم این شرکت به ۲۴۷هزار دلار رسید. همچنین بافت در اواخر دهه ۱۹۶۰، کارکرد این شرکت را از کاشیسازی به شرکت بیمه تغییر داد.
به طور کلی دهه ۱۹۸۰ برای بافت، دوران پولسازی به شمار میرود. در سال ۱۹۸۲ ثروت بافت در حدود ۳۷۶ میلیون دلار بود و تنها در یک سال و در سال ۱۹۸۳، این ثروت به حدود ۶۲۰ میلیون دلار رسید. در نهایت در سال ۱۹۸۶، این میلیونر به یک میلیاردر تبدیل شد. با همه اینها حقوق او از کمپانی برکشایر هاتاوی بیشتر از ۵۰ هزار دلار در سال نبود. همچنین بافت در طی ۲۷ سال حضور در بازارهای سرمایهگذاری، در حدود ۱ میلیون دلار در شرکت کوکاکولا نیز سرمایهگذاری کرد که سود او از این سرمایهگذاری تقریباً سالیانه ۱۱درصد بود.
چرا و چطور وارن بافت مشهور شد؟
حتی در حال حاضر نیز نمیتوان شخصی با موفقیت وارن بافت در بازار سرمایه یافت کرد. همین امر در واقع مهمترین دلیل برای مشهور شدن وی است. وارن در سال ۱۹۶۵ شرکت ورشکسته برکشایر هاتاوی را به موفقترین غول سرمایهگذاری دنیا تبدیل کرد. او از سن ۱۱ سالگی وارد بازار سرمایهگذاری شد و توانست به مرور سود سهام خود را افزایش دهد. به طوریکه در ۲۰ سالگی با ده هزار دلار درآمد از دانشگاه فارغ التحصیل شد. همین بخش از زندگینامه وارن نشان از هوش سرشار او در زمینه سرمایهگذاری دارد. چاپ کتاب، مصاحبههای تلویزیونی، مقالات وبسایتها و پستهای شبکههای اجتماعی به شناخت این میلیونر کمک کرده و امروزه کمتر سرمایهگذاری است که شخصیت وارن را نشناسد.
سه قانون مهم در زندگی میلیونر معروف
برای بسیاری از علاقه مندان، دانستن راز موفقیت افراد ثروتمند مهم است. از همین رو در ادامه سه قانون و راز مهم در زندگی این میلیونر معروف عنوان میشود:
۱. قانون اول؛ پولت را از دست نده، هرگز!
آقای بافت تا سال ۲۰۰۸ بیشتر از ۲۳ میلیارد دلار ضرر کرد ولی با این حساب این قانون جزو مهمترین قوانین او در زندگی بوده و به طرفداران خود نیز توصیه میکند. در واقع Warren Buffett با یک سرمایهگذاری شتابزده و احساسی مخالف است. قمار کردن و عدم شناخت یک بازار برای سرمایهگذاری از نظر وی از دست دادن پول بوده و از این رو میگوید، هرگز پولت را از دست نده.
در واقع افرادی که به دنبال عملکرد حرفهای در بازار سرمایهگذاری هستند، باید بدانند در چه زمانی سهام خریده و در چه زمانی سهام خود را به فروش برسانند. همچنین باید به امر توجه داشته باشند که در بازار سرمایه، اتفاقات به گفته توده مردم نبوده و تنها تمرکز بر روی اهداف میتواند اثرگذاری مثبت به همراه داشته باشد.
۲. قانون دوم؛ پیدا کردن یک کسب و کار منطقی
بافت بعد از مطالعه کتاب منطق سرمایهگذاری بنجامین گراهام، به این نتیجه دست یافت که با خرید سهام یک شرکت در واقع میتوان قسمتی از یک کسب و کار را خریداری نمود. به همین دلیل افراد باید به دنبال یک بازار سرمایه با چشمانداز بلند مدت مناسب باشند. حاشیه سود مناسب و میزان تسلط شرکت مورد نظر بر بازار سرمایه، مهمترین پارامترهای انتخاب یک کسب و کار منطقی هستند. در نتیجه توصیه میشود سرمایهگذاران همواره به دنبال نکات مثبت در کسب و کارها بوده و با دید منطقی آنها را تحلیل نمایند. از نظر آقای بافت، هیچگاه نباید به صورت احساسی وارد یک بازار سرمایه شد. در واقع این میلیونر معروف، پیشگو نیست ولی میتواند بر اساس درک درست و منطقی از کسب و کارها، سرمایهگذاری خود را انجام دهد.
۳. قانون سوم؛ یافتن سهامهای فوقالعاده
افراد برای حضور در بازارهای سرمایه باید ریسکهای بازار را بشناسند و بر همین اساس یک سهام فوقالعاده پیدا کنند. این کار سخت نیست و تنها در زمان ورود به بازار باید به این نکته توجه داشت که کدام سهام آینده بهترین داشته و تا به حال سود خود را نداشته است. همچنین سرمایهگذاران باید نسبت قیمت به ارزش افزوده کارخانه یا بنگاه ارائهدهنده سهام را در نظر گرفته و بر همین اساس نسبت به خرید سهام اقدام نمایند.
بافت توانسته با همین قانون و پیدا کردن سهام فوقالعاده شرکتهای مختلف، سرمایه خود را چندین برابر کند. افراد باید توجه داشته باشند که سهامهای فوقالعاده عمدتاً ارزش برابر با قیمت نداشته و باید سهامی یافت شود که در طول زمان سوددهی کافی دارد.
کتابها و آثار وارن بافت
در این بخش از مقاله، نمونهای از کتابهای وارن بافت معرفی میشود. علاقمندان میتوانند با مطالعه خلاصه این کتابها، در رابطه با خرید آنها تصمیمگیری نمایند؛
۱. کتاب ۲۴ استراتژی
کتاب ۲۴ استراتژی از وارن بافت در رابطه با سرمایهگذاریهای وی در بازار سرمایه است. این کتاب در سال ۲۰۰۱ و در زمانی که بافت از طرف مجله فوربس به عنوان ثروتمندترین فرد دنیا شناخته شد، به چاپ رسیده و منتشر گردید.
-
معرفی فصول کتاب ۲۴ استراتژی
کتاب دارای ۲۴ فصل است که در هر فصل یکی از استراتژیهای مربوط به بازار سرمایه عنوان میشود. در فصل اول کتاب، میلیونر بزرگ به موضوع انتخاب ساده و دور از پیچیدگی میپردازد. وی در فصلهای بعدی به صبور بودن سرمایهگذار و رعایت اخلاق کاری اشاره داشته و توصیه میکند افراد با دید باز یک سهام را خریداری کنند. در فصل ششم کتاب، به شرکتهای دارای فرانشیز پرداخته میشود. بدین صورت که این شرکتها را برای سرمایهگذاری به عنوان ایده بهتر و مناسبتر معرفی میکند. همچنین وارن معتقد است، شرکتهایی که به صورت سنتی اداره شده و نیازی به تکنولوژیهای پیشرفته ندارند، برای سرمایهگذاری مناسبتر بوده و امکان سوددهی آنها بیشتر است.
با توجه به فصل نهم کتاب، برای موفقیت در یک بازار سرمایه، نباید همواره خرید و فروش کرد. بلکه باید به سرمایهگذاری انجام شده استراحت داد. بر اساس توصیه وارن، سرمایهگذاران نباید نمودارها قیمت را به صورت لحظهای چک کنند و به جای این مورد، بهتر است وقت خود را برای بررسی قیمتها بگذارند. در این حالت این نتیجه استنباط خواهد شد که بهترین بازارها برای خرید، آنهایی هستند که افت قیمت را تجربه میکنند. مطابق با فصل سیزدهم کتاب، سرمایهگذاری در کسب و کارهای خرد نتیجه بهتری خواهد داشت.
در واقع همیشه، اعداد و ارقام در بازار بورس حقیقت را بیان نمیکنند. بنابراین توصیه میشود افراد به صورت مستقل عمل کرده و تأیید و رد دیگران نباید تأثیری بر روی تصمیمگیری آنها داشته باشد. سرمایهگذاران باید یک دایره فعالیت مشخص برای خود تعیین کرده و سعی کنند از این دایره مشخص خارج نشوند.
وارن بافت در زمان طمع افراد در بازار قانع بوده و در زمانی که همه قانع هستند، شخصیت طماع خود را وارد بازار بورس میکند. در فصل ۲۴ام، وارن از تمام فصول کتاب نتیجهگیری کرده و به خریداران و سرمایهگذاران پیشنهادات خود را در جهت موفقیت بیشتر در بازار ارائه میدهد.
۲. کتاب قوانین طلایی وارن بافت در سرمایهگذاری
بافت در کتاب قوانین طلایی خود، سعی دارد این پیام را که چطور میتوانند در بازار بورس و سرمایه موفق شوند، برساند. در بخشی از این کتاب، به موضوع تئوری مالی مدرن اشاره میشود که با توجه به آن، به سرمایهگذاران توصیه میشود تا به دنبال سبد سرمایه باشند. این اقدام میتواند ریسک از دست دادن سرمایه را در بازارهای مالی تا حد بسیار زیادی کاهش دهد. همچنین سرمایهگذاران با مطالعه این کتاب میتوانند با میراث باقیمانده از بنجامین گراهام بیشتر آشنا شوند.
۳. گلوله برفی
یکی از کتابهای بامفهوم که بیشتر برای آشنایی با زندگی بافت نوشته شده، کتاب گلوله برفی است. Warren Buffett با نام حکیم اوماها نیز شناخته شده و در این کتاب ذهن خواننده را برای سرمایهگذاری در بازارهای سرمایه آماده میکند. این کتاب در واقع زندگینامه وارن بافت بوده و به سوالات افراد در رابطه زندگی شخصی او پاسخ میدهد. در این کتاب همچنین نشان داده میشود که چطور وارن رئیس خود شده و از کدام قوانین سرمایهگذاری در زندگی خود پیروی میکند. مطالعه کتاب گلوله برفی برای جوانانی که به تازگی میخواهند وارد بازار سرمایه شوند، بسیار گزینه مناسبی خواهد بود.
۴. کتاب تفسیر صورتهای مالی با وارن بافت
کتاب تفسیر صورتهای مالی بافت یکی از بهترین کتابها برای افرادی است که میخواهند یکه تاز بازار سرمایه شده و با دید باز وارد این بازارهای گردند. این کتاب به افراد آموزش میدهد که چطور در بورس سرمایهگذاری کرده و درآمد خود را افزایش دهند. در واقع بافت با این کتاب گنجینهای ساخته تا تمامی تجربیات خود را به افرادی که قصد ورود به بازار سرمایه دارند، ارائه دهد. همچنین در این کتاب، روشهای مربوط به محاسبه حسابهای مالی و تحلیلهای بازار سرمایه بیان شده و با مطالعه آن میتوان به یک فرمول ریاضی برای سرمایهگذاری و خرید و فروش در بازار ارز دست یافت. در واقع خرید و مطالعه این کتاب به افراد کمک میکند تا دید روشنتری نسبت به بازارهای سرمایه کشور خود داشته باشند و بر همین اساس میتوانند متوجه شوند که چطور کسب درآمد کرده و این درآمد را افزایش دهند.
نتیجه گیری
وارن بافت یکی از سرمایهگذاران مطرح آمریکایی بوده که بخش اعظمی از سرمایه خود را به خیریههای مختلف اهدا میکند. همچنین این میلیادر معروف، بسیاری دیگر از ثروتمندان جهان را نیز به این کار ترغیب کرده است. همچنین وی راز و رمز موفقیت خود را در بازار سرمایه از طریق چاپ کنابهای مختلف در اختیار عموم جامعه قرار میدهد.