
یکی از مهمترین دغدغههای بسیاری از افراد جامعه، پیدا کردن شغل دوم است. برخی از شغل فعلی خود راضی هستند ولی به درآمد بیشتری نیاز دارند. برخی دیگر اما، شغل اولشان مورد علاقه آنها نبوده و به دنبال شغل مورد علاقه خود هستند. همچنین عدهای به دنبال کسب مهارتهای بیشتر بوده و علایق خود را دنبال میکنند.
اما بهترین شغل دوم چیست؟ بسیاری از افراد شغلهای پاره وقت زیادی را امتحان میکنند. از جمله این شغلها میتوان به کار در منزل، کسب و کارهای اینترنتی و راهاندازی کسبوکار با سرمایه کم اشاره کرد. اما باید توجه داشت که یافتن یک شغل جانبی همیشه ساده نیست. در این مقاله به بررسی نکات مهم در یافتن شغل دوم پرداخته و لیستی از بهترین شغل ها به عنوان کار دوم را ارائه می دهیم.
چرا داشتن شغل دوم مهم است؟
اهمیت داشتن شغل دوم برای کارمندان تنها به دلیل مشکلات اقتصادی نیست. در ادامه به برخی از دلایل اهمیت این نوع شغلها اشاره خواهد شد.
-
مشکلات معیشتی و اقتصادی
متاسفانه با توجه به شرایط نابسامان اقتصادی در ایران، اغلب افراد جامعه به دنبال یک شغل جانبی مناسب هستند تا در کنار شغل اول خود، برای پیشبرد زندگی و تأمین هزینهها از آن درآمدزایی کنند. بهبود شرایط اقتصادی یکی از مزایای اصلی داشتن یک شغل دیگر است؛ اما باید به کاهش سلامت روحی، سلامت جسمی و دیگر مشکلات نیز توجه داشت. همچنین باید توجه داشت که داشتن چنین شغلهایی آسان نبوده و سختیهای بسیاری را به دنبال دارد. اما با یک انتخاب درست و با در نظر گرفتن شرایط مختلف، میتوان در کمترین زمان ممکن به درآمد بسیار خوبی دست یافت. برای مطالعه بیشتر در این خصوص می توانید مقاله راه های پول درآوردن در شرایط سخت اقتصادی را مطالعه کنید.
-
عدم تناسب تحصیلات با شغل اول
متأسفانه پارتیبازی در شغلهای دولتی و ادارات موجب شده تا بسیاری از جایگاههای شغلی در دست افرادی باشد که تحصیلات مرتبط نداشته و در این زمینههای شغلی، ناشی و بیتجربه هستند. به همین علت بسیاری از افراد قربانی این وضعیت شده و برای تأمین هزینههای زندگی خود و نیازهای خانواده مجبور هستند که در رشتههای بیربط به تحصیلات خود، مشغول به کار شوند. در نهایت برای دنبال کردن علایق خود، به دنبال شغلهای دومی میروند که با سطح مهارت، توانمندیها و تخصص آنها همخوانی داشته باشد.
-
افزایش یافتن سطح درآمد با شغل دوم
بسیاری از افراد، جدای از روز کاری خود، ساعاتی از وقتهای استراحت را به شغل دوم اختصاص میدهند. این شغلها میتواند تأثیر مستقیمی بر روی درآمد ماهیانه و سالیانه آنها داشته باشد. همچنین هرچه درآمد اشخاص بالاتر باشد، متقابلاً کیفیت زندگی آنها نیاز افزایش مییابد. برخی از افراد درآمد حاصل از شغل دیگر خود را پسانداز کرده و برخی دیگر آن را خرج تفریح و سرگرمی خود میکنند.
-
یادگیری انواع مهارتهای مختلف
به طور کلی، ثروتمند بودن همیشه به پول بستگی ندارد. بلکه بسیاری از افراد با مشغول شدن در دیگر شغلها، مهارتهای مختلفی را یاد گرفته و این آموزهها را در بهبود زندگی فردی و اجتماعی خود به کار میگیرند.
-
پرداختن به علایق شخصی
بسیاری از افراد بنا به دلایل مختلفی، به شغل اصلی خود، علاقه نداشته و این شغل جزو سلایق آنها نیست. به همین علت به دنبال راهکاری برای پرداختن به علایق شخصی خود هستند. یک شغل دیگر میتواند فرصت مناسبی برای این افراد باشد تا از علایق شخصی در طول زندگی خود لذت ببرند. البته این امر باید به گونهای باشد که با شغل و درآمد اصلی آنها منافاتی نداشته باشد.
نکات مهم در انتخاب شغل دوم
چگونه شغل دوم پیدا کنیم؟ در زمینه شغلهای دوم، فرصتهای بسیاری برای افراد وجود دارد که انتخاب آگاهانه آنها میتواند مسیر را هموارتر کند. در ادامه به مهمترین نکات در زمینه انتخاب شغلهای دوم اشاره خواهد شد.
-
امکان برقراری تعادل
قبل از جستجو برای یافتن فرصت شغلی دوم، باید توجه داشت که آیا این انتخاب مناسب فرد خواهد بود یا خیر. باید مطمئن شد که برای ایجاد تعادل بین هر دو شغل، وقت خالی وجود دارد؟
اگر شغل اصلی فرد، پرمشغله و پراسترس باشد، باید در انتخاب شغل دیگر بسیار محتاط عمل کرد.
شاید منطقی به نظر برسد که افراد به جای جستجو برای شغلهای دوم در جهت تکمیل درآمد خود، به دنبال یک موقعیت جدید شغلی با درآمدی بالاتر و به صورت تمام وقت به عنوان شغل اصلی خود باشند. همچنین باید بین پول و از دست دادن زمان آزاد تعادل برقرار کرده و مزایا و معایب شغلهای دوم را نیز بررسی نمود.
-
امکان وفقپذیری با شرایط جدید
اگرچه انعطافپذیری در انتخاب شغل دوم بسیار اهمیت داشته و انتخاب یک شغل منحصر به فرد میتواند این انعطافپذیری را افزایش دهد، اما بعد از انتخاب شغل، باید خود را با شرایط جدید وفق داد.
وقتی افراد تصمیم خود را برای داشتن یک کار دوم گرفتند، باید برای شرایط پیش رو آمادگی کافی داشته باشند. بهتر است افراد به دنبال شغلهایی باشند که به صورت شب کاری بوده یا تنها آخر هفتهها به حضور آنها نیاز باشد. همچنین مشاغل دورکاری نیز میتواند بسیار مناسب باشند.
به طور کلی میتوان گفت این مسیر فراز و نشیب بسیاری داشته و افراد باید با توجه به انگیزه اولیه خود، با اشتیاق بیشتری در این مسیر قدم بگذارند.
-
انتخاب شغل با انعطافپذیری بالا
بسیاری از ایدههای شغلی دوم نیازی به حضور و تعهد تمام وقت نداشته و انعطافپذیر هستند. در این فرصتهای شغلی از افراد پرسیده میشود که چه زمانی برای کار در دسترس هستند. همچنین برخی از کارفرمایان اجازه میدهند که افراد به صورت دورکاری و در خانه کار کنند و برخی دیگر نیز برای آخر هفته افراد برنامهریزی میکنند. در بسیاری از موارد نیز افراد میتوانند بر اساس برنامه کاری تماموقت خود، کارها را انجام دهند.
در زمان جستجوی شغلهای دوم، باید علاوه بر انعطافپذیری در شغل، در خود فرد نیز انعطافپذیری وجود داشته باشد. در این صورت میتوان شغلهای شبکاری و آخر هفته را پیدا کرد. این شغلها، خواهان کمتری داشته و احتمال استخدام در آنها بالاتر است. همچنین میتوان در رابطه با موقعیت مکانی شغل نیز انعطافپذیری به خرج داد.
-
توجه به علاقه و مهارت
افراد در زمان انتخاب شغل دوم باید به دنبال علاقه خود بروند. در واقع در زمان جستجوی شغلهای دوم، بهتر است از خود بپرسند آیا مهارتهای لازم برای انجام این شغل را دارند؟ برای انجام چنین شغلی به چه آموزشهایی نیاز است؟ آیا واقعاً علاقهای به این شغل دارند یا به دلایل دیگر به دنبال آن هستند؟ اصلاً چطور میتوان از علایق خود برای کسب درآمد استفاده کرد؟
با پاسخ به این سوالات میتوانید شغلهای بهتری را پیدا کرده و با دید بازتری انواع راههای کسب درآمد را بررسی کنید.
علاقه موجب میشود تا سختیهای مسیر شغلی کمتر شده و بازدهی نیز افزایش یابد. البته افراد باید توجه داشته باشند که به دلیل علاقه نباید عجولانه تصمیم بگیرند. همچنین ممکن است علاوه بر علاقه، مهارتهای فعلی افراد نیز برای کسب شغل مهم باشد.
به طور مثال افرادی که در زمینه کارهای گرافیکی استعداد و مهارت دارند، میتوانند از این مهارت خود برای شروع یک شغل دیگر استفاده کرده و درآمدزایی کنند.
۸ ایده برای شغل دوم
به طور کلی نمیتوان هیچ شغلی را به عنوان بهترین شغل دوم معرفی نمود، زیرا با توجه به شرایط، مهارتها، علایق و توانمندیهای هر فرد، شغل مناسب او نیز متفاوت خواهد بود.
قبل از هرگونه انتخابی، افراد باید با خود روراست باشند و از خود بپرسند دلیل اصلیشان برای انتخاب شغل دیگر چه بوده و چه انتظاراتی از این شغل دارند. آیا تنها به دنبال افزایش درآمد هستند؟ میزان درآمد مطلوب آنها چقدر است؟ آیا وقت کافی برای کار در منزل یا بیرون از خانه دارند یا خیر؟
افراد باید تواناییها، محدودیتها و علایق خود را در نظر گرفته و شغل دوم خود را بر اساس این موارد انتخاب کنند. توجه داشته باشید که هیچ انتخاب از پیش تعیینشدهای برای افراد وجود ندارد. همه باید شغل مطلوب خود را با توجه به موقعیت و ویژگیهای خاصشان پیدا کنند.
-
ایده اول : تولید محتوا و نویسندگی
تولید محتوا کار آسانی نیست؛ ولی میتوان با گذشت زمان در آن حرفهایتر شد. در حال حاضر این صنعت یکی از بازارهای بزرگ و روبه رشد در ایران و جهان بوده و از جمله بهترین شغلهای دوم به حساب میآید. توجه داشته باشید که تولید محتوا میتواند طیف گستردهای از فعالیتها در برگیرد. کارهایی مانند تأسیس صفحه در شبکههای مجازی، وبلاگنویسی، ترجمه مقالات غیرفارسی، تألیف کتاب یا مقاله و…
در صورتی که افراد احساس میکنند در این شغلها مهارت و استعداد کافی دارند، میتوانند شغل خود را در این زمینه شروع کنند. البته شما میتوانید با موسسات و یا وبسایتهایی که در زمینه تولید محتوا کار میکنند، همکاری کرده و فعالیت خود را به صورت پارهوقت آغاز نمایند.
باید توجه داشت که موفقیت در شغل تولید محتوا، علاوه بر مهارت و تخصص، به علاقه و انگیزه نیز نیاز دارد. در صورتی که افراد علاقهای به محتوای تولیدی خود نداشته باشند، احتمال پیشرفتشان در این زمینه شغلی بسیار کم خواهد بود. در تولید محتوا باید صبر و حوصله زیادی به خرج داده و بازخورد کارفرما و مخاطبان را جدی گرفت. کسب درآمد از طریق تولید محتوا ممکن است مدتی به طول انجامد، ولی به مرور زمان وضعیت بهتر خواهد شد.
نویسندگی به عنوان شغل دوم نیز یکی از انواع تولید محتوا بوده که به شکل فریلنسری انجام میگردد. افرادی که قلم خوبی دارند میتوانند از این راه، درآمد جانبی داشته باشند. بسیاری از نویسندگان معروف نیز کارشان را به همین شیوه شروع کردهاند. در واقع نویسندگی میتواند یکی از بهترین روشها برای یادگیری مهارتها و دانشهای جدید باشد، زیرا که به مطالعه و پژوهشهای فراوان نیاز دارد. در حال حاضر شرکتها و موسسات بسیاری به دنبال نویسندههای توانمند هستند. هرچه افراد مهارت خود را در این راه افزایش دهند، دستمزدشان نیز بیشتر خواهد شد.
-
ایده دوم : پشتیبانی تلفنی
به طور کلی صاحبان کسب و کارها برای افزایش رضایت مشتریان و در نهایت افزایش فروش و درآمد، به افراد بیشتری برای فعالیت در بخش پشتیبانی نیاز دارند. بنابراین پشتیبانی تلفنی میتواند یک شغل بسیار خوب به صورت دورکاری باشد. در واقع این شغل برای افرادی که توانایی کار در محیط بیرون از منزل را ندارند، بسیار مناسب خواهد بود. کار پشتیبانی تلفنی دقیقاً مانند ۲۰ سال پیش است که افراد به عنوان مشاور بخش فروش در یک مجموعه فعالیت میکردند. اما تنها تفاوت آن با ۲۰ سال پیش این است که در حال حاضر سیستمهای کامپیوتری و گوشیهای هوشمند نیز به این شغل اضافه شدهاند.
-
ایده سوم : تدریس خصوصی و آموزش
یکی از جذابترین شغلهای دوم برای افراد تحصیل کرده و معلمان، تدریس و آموزش به صورت خصوصی است. در صورتی که افراد دانش و تخصص ویژهای داشته باشند، میتوانند از این راه به راحتی کسب درآمد کنند. اگرچه ممکن است این شغل در ایران اشباع شده باشد، ولی جای نگرانی نیست.
اگر دانش و مهارت افراد به اندازه کافی بالا باشد، فرصت رشد در این شغل و بازار اشباع شده نیز وجود دارد. باید توجه داشت که در شروع کار نباید انتظار درآمد بالایی داشت و میتوان در این راه از تجربیات مدرسان قدیمی نیز استفاده کرد. در نهایت با تهیه یک رزومه قابل قبول، برند شخصی خود را تقویت کرده و همچنین باید بازخوردهای دانشآموزان و والدین را نیز جدی گرفت.
-
ایده چهارم : عکاسی و فیلمبرداری
با گسترش شبکههای مجازی، بازار عکاسی و فیلمبرداری نیز بسیار داغ شده و به همین خاطر، عکاسی و فیلمبرداری به عنوان یکی از بهترین شغلهای دوم معرفی میشوند. البته انتخاب این شغل به عنوان شغل دوم، علاوه بر مهارت و علاقه به ابزارهای مخصوصی نیز نیاز دارد.
همچنین افراد توانا در امر عکاسی و فیلمبرداری میتوانند تنها آخر هفتههای خود را به این شغل اختصاص داده و در این مدت، در جشنها و مهمانیها عکس و فیلم ثبت کنند. شاید باور این امر سخت باشد اما عکاسی در عروسیها، جشن تولدها و دیگر انواع مهمانی درآمد بسیار خوبی را به همراه دارد.
-
ایده پنجم : طراحی لوگو
افرادی که در زمینه گرافیک و طراحی، استعداد و مهارت کافی دارند، میتوانند در اوقات فراغت خود به سراغ طراحی لوگو و آرم بروند. در حال حاضر، شرکتهای تازه تأسیس و نوپا، استارتآپها و افرادی که بر روی پروژههای خصوصی کار میکنند، به دنبال لوگوهای خاص و استثنایی هستند. در واقع این کسبوکارها به دلیل جان تازهای که دارند، مایلاند با افراد حرفهای همکاری کنند.
-
ایده ششم : آشپزی
یکی دیگر از مشاغل ایدهآل برای خانمهایی که به دنبال راهی برای کسب درآمد در کنار شغل اصلی خود هستند، آشپزی است. باید توجه داشت که آشپزی به عنوان بهترین شغل دوم خانگی تنها پخت غذاهای متنوع و در نهایت فروش آنها نیست. آشپزان میتوانند با رستورانها، کافهها و کافیشاپهای مختلف همکاری کرده و انواع پیش غذا، غذای اصلی، کیک، شیرینی، سالاد و دسرهای مختلف را تهیه کنند و درآمد خوبی از این راه بدست آورند.
-
ایده هفتم : حسابداری
یکی از مشاغلی که علاوه بر شغل اصلی، به عنوان شغل جانبی نیز بسیار مورد توجه و استقبال قرار میگیرد، حسابداری است. به طوری که بسیاری از شرکتهای حسابداری، به ویژه در پایان سالهای مالی خود، به دنبال کارآموزان پاره وقت هستند.
البته باید توجه داشت که برای مشغول شدن در این زمینه و کسب درآمد کافی، باید مهارتهای مورد نیاز حسابداری را آموزش دیده و آنها را یاد گرفت. یکی دیگر از مزایای این شغل به عنوان یکی از شغلهای دوم، انتخاب کار به صورت حضوری و یا دورکاری است.
در زمان کارآموزی نیز، کارهای بسیار سادهای به افراد واگذار شده و در ازای همین کارهای ساده، حقوق نیز پرداخت میشود. در واقع حسابداری میتواند بهترین انتخاب برای زمانی باشد که افراد به دنبال راهاندازی شغل در صنایع مالی هستند. همچنین افراد میتوانند با مراجعه به سایتهای کاریابی، بدون خروج از منزل، با شرکتها و مراکزی که به حسابدار نیاز دارند، آشنا شده و با آنها همکاری کند.
-
ایده هشتم : تاکسی اینترنتی و رانندگی
یکی دیگر از شغلهای دوم برای افرادی که خودروی شخصی دارند، رانندگی است. در حال حاضر، با پیشرفت اپلیکیشنهای درخواست تاکسی اینترنتی، افراد میتوانند به راحتی در آنها ثبتنام کرده و کسب درآمد کنند.
با انتخاب رانندگی به عنوان یک شغل جانبی، ساعت کاری فرد با برنامهریزی خود شخص است. در این صورت افراد میتوانند رئیس خودشان باشند. این مزیت زمانی مهمتر و پراهمیتتر میشود که رانندگی در ساعات شلوغی و پردرآمد انتخاب شود. چراکه هزینه تاکسی اینترنتی در این زمانها و روزها، بیشتر است. با کار کردن در این ساعات، افزایش درآمد تضمینی خواهد بود.
نتیجهگیری
در حال حاضر و با توجه به شرایط اقتصادی موجود، بسیاری از افراد به دنبال شغل دوم مناسب هستند. اولین و جذابترین گزینهای که معمولاً در همان ابتدا به ذهن افراد میرسد، راهاندازی کسب و کار شخصی است. اما بهتر است عجله نکرده و به گزینههای دیگر نیز توجه کافی داشته باشید.
در واقع بدترین موقعیت برای یک کارآفرین میتواند گیر کردن در وسط کار باشد، به طوری که دیگر راه پس و پیشی برای او باقی نماند. به افرادی که به دنبال شغل جانبی هستند، توصیه میشود فکرشده عمل کنند، تحقیق کنند و در نهایت برخی از مشاغل مورد نظر خود را امتحان کرده و از بین آنها یکی را انتخاب نمایند.
همچنین میتوانند از دوستان و آشنایانی که در این زمینه اطلاعات دارند نیز مشورت بگیرند. از جمله بهترین شغلهای دوم که کارمندان و دیگر افراد میتوانند از آنها کسب درآمد کنند باید به آمارگیر، اجاره منزل به دیگر گردشگران، باغداری، برگزارکننده رویداد و همایش، برنامهنویسی رایانه، وبلاگنویسی، پیشتیبانی تحصیلی و شخصی، پخشکننده تبلیغات، تدریس آموزشگاهی و خصوصی، مدیریت سایت، تصحیح کتاب و مقاله، خدمات حمل و نقل، تولیدکننده ویدئو و… اشاره کرد.
در سایت خودساخته، مقالات مرتبط بیشتری در این زمینه وجود دارد که علاقمندان میتوانند با مطالعه آنها اطلاعات بهروزتر و بیشتری به دست آورند.